Szülőföldem flórája szakkör a Vehiculum-Házban

 

A szakkör 10 alkalommal, havi rendszerességgel várta a vizuális kultúra iránt fogékony gyerekeket délutáni elfoglaltságra.

A tevékenység célja Besenyszög növényvilágának, fűszer- és gyógynövényeinek megismerése, felhasználásukról ismeretek gyűjtése és ábrázolása volt, majd albumba rendezése.

Elméleti bevezető foglalkozás után terepen, majd a múzeum udvarán telepített gyógynövénykertben vizsgálhatták meg a gyerekek a valóságban a növényeket.

A foglalkozásokon PowerPointos bemutató során részletesen megismerkedtek a kiválasztott gyógynövények / cickafark, pitypang, pipacs, vadrózsa, papsajt mályva, mezei katáng, körömvirág / felépítésével, botanikai leírásával. Sok új szakkifejezés birtokába jutottak, hiszen több termésfajtával, virágzatformával, levélformával ismerkedtek meg. Megtudhatták, felhasználási módjukat /szappan, tea, krém, borogatás, olaj, tinktúra stb/. Szakkönyvekből és az internet segítségével megismerhették a növények élettani hatását, gyűjtésének módjait. Tapasztalataikat feladatlapban rögzítették.

Az alkotó munkát megszervezésekor a grafikus ábrázolás mellett több technikával is megismerkedtek. Lehetőség volt akvarell ceruza, pasztellkréta, zselés toll, filctoll használatára.

A természethű ábrázolás mellett lehetőségük volt a gyerekeknek a mandalát készíteni, de megismerkedtek az absztrakt ábrázolási móddal is. Műveiket a múzeum párkány kiállításán lehet megtekinteni.

A foglalkozások alatt fejlődött a gyerekek olvasási, lényeg-kiemelési és kommunikációs készsége. Gyarapodott a szókincsük, figyelemkoncentrációjuk. Esztétikai érzékükre erősen hatottak a foglalkozások manuális részei. Kézügyességük, kreativitásuk fejlődött. Gyakorolhatták az önálló ismeretszerzés különböző formáit. Megismerkedtek szakkönyvekkel, a bennük való kutatás módjaival. Erősödött környezettudatos szemléletük, a természetes gyógymódok, és az egészséges életmód iránti fogékonyságuk.

 

Az esemény képeinek megtekintéséhez kattintson ide

 

Vissza az előző oldalra