2011. augusztusi-szeptemberi események

 

AUGUSZTUS

Kemenceszentelés augusztus 20-án Galsi János plébánossal.

A képek megtekintéséhez kérem kattintson ide.

Nagy érdeklődésre tett szert az Augusztus 20-i Szent István ünnepre megnyíló,  Kulcsárné Végső Zsuzsanna történész, kurátor által rendezett „Édes Jézus légy vendégünk!” időszakos kiállítás, melynek tartalma egyházi kegytárgyak, szertartáseszközök bemutatása az egyházi ünnepkörök színeinek tükrében. A megnyitón az egyházközség gyermek, felnőtt tagjai, közéleti szerepet vállalók és az érdeklődő lakosok voltak jelen. Galsi János plébános megszentelte a kiállítást.

 

SZEPTEMBER

Tarjányi Lászlóné vezetésével a mozgáskorlátozottak besenyszögi szervezete az „Édes Jézus légy vendégünk!” kiállítást tekintette meg.

A képek megtekintéséhez kérem kattintson ide.

Csoportos látogatást tettek a besenyszögi Idősek otthonának lakói, kik először az állandó kiállítások anyagával ismerkedtek.
A beszélgetés folyamán sok adatot gyűjthettünk az idős emberektől egyik kiemelt kutatási témánkban, az ezelőtti lakodalmi szokásainkról,még dalra is fakadtak.Az egyházi kiállításban a kurátor, Kulcsárné Végső Zsuzsanna történész volt a tárlatvezető.

A képek megtekintéséhez kérem kattintson ide.

A helyi iskola 2. osztálya ismerkedett a betakarításból származó természetes anyagokkal-kukorica-, kóróhegedűt készítettek. Zárásként bakszekérversenyt rendeztek.

A képek megtekintéséhez kérem kattintson ide.

Mihály napon kemencében sült kenyérlángosra vártuk ismét az Idősek otthonának lakóit.Beszélgettünk a besenyszögi régi idők állattartási szokásairól (csordajárás, gulyahajtás, kondahajtás, birkaterelés).Örömmel nézték az 1996-ban felvett filmet, melyen a Kertbarát-kör tagjai kaszás aratást rendeztek, s az archaikus mozdulatokat megörökítették.

A képek megtekintéséhez kérem kattintson ide.