2011. októberi események

 

 

Októberben a szolnoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 2.b osztálya is részese volt a „Mit rejt a pásztor tarisznyája?” programnak.

 

 

 

A „Pásztorélet Besenyszögön” kiállítás megismerése után csoportmunkában csúzlit készítettek,ebédet főztek: krumplilevest és "kőttkalácsot", pásztorkunyhót építettek a szedett nádból, nádihegedőt fabrikáltak és gólyalábaztak. Az ebédelfogyasztása után kilátogattak a Besenyszögi Hagyományörző Íjászegyesület "Rekonstruált honfoglaláskori falujába" ahol íjászkodtak, megpróbálták elsajátítani a tűzgyújtás fortélyait kovakő, kovaacél, taplógomba és faháncs segítségével, távcsövekkel az alföldi határt szemrevételezték és lovagoltak is.

 

A képek megtekintéséhez kérem kattintson ide.

 

 

 

Az Eszteránc óvoda Maci-csoportosai is ellátogattak hozzánk, hogy résztvegyenek egy egész délelőttöt kitöltő komplex múzeumpedagógiai foglalkozáson "Az élet dolgai - Aratástól a kenyérsütésig" címmel. Először magával a búzakalásszal és részeinek megismerésével foglakoztak,megkóstolták a búzaszemet és az abból készült búzalisztet. A következő lépés a kenyértészta összetevőinek megismerése, majd a kenyértészta kigyúrása volt, amit csoportokban végeztek. Miután a tészta elkészült, megtekintették a kemence begyújtásának folyamatát és ők maguk is tettek egy-egy fát a tűzre. Amíg kelt a tészta a gyerekeknek foglalkozást tartottak a kiállításban, megismerkedtek a kiállított tárgyakkal, citeraszó kíséretében énekeltek majd feladatlapot töltöttek ki az eddig elsajátított ismeretekről. Mire a feladatlapokat is kitöltötték a tészta megkelt, így a gyerekek visszatérhettek, hogy kinyújtsák a tésztát amiből kenyeret és pereceket formáztak, majd azt be is vetették a kemencébe. A foglalkozás lezárásául megtekintették a Kertbarát Kör 1996ban készített emlékfilmjét amelyen a kaszás aratás fortélyait örökítették meg.

A képek megtekintéséhez kérem kattinston ide.