2012. márciusi-áprilisi programok

Kertművelés

Március-április a kertművelés kezdeténekidőszaka.

Minden Chiovini-iskolás besenyszögi osztály beveti a parcelláját olyan növényekkel, amelyeket közös betakarítás után osztályközösségben fogyasztanak el (retek, saláta, sárgarépa, borsó stb.)

Az ágyásokat az osztályok gondozzák. Aki a kerti munkában részt vesz, igazolást kap a múzeum dolgozóitól, amit 5-ös érdemjegyre beválthat technika tantárgyból az iskolában.

MEGKÖSZÖNJÜK STROMMER FERENC VÁLLALKOZÓNAK, HOGY MINDEN ÉVBEN SEGÍT SZÁNTÁSSAL, BORONÁLÁSSAL A MÚZEUMKERTET A TAVASZI MUNKÁKHOZ ELŐKÉSZÍTENI.

A gyerekek nemcsak a saját veteményes parcellájukról szerezhetnek ismereteket.

A múzeum csupa-virág, csupa illat. A kertben a népi kultúra növényei is várják a növekedésüket: karós bab, pattogatni való-, főznivaló-, takarmánykukorica, napraforgó, úritök, melyek az őszi falusi társas munkák megismeréséhez biztosítják majd az anyagot.

  

Énekes kertünk

A bejárati ajtó előtt énekes kertet alakítottunk ki, melyben mind olyan virág van, melyeket gyermek- és népdalainkban megéneklünk: tulipán, orgona, jázmin, liliom, ibolya, nefelejcs, szegfű, muskátli, rózsa, bazsarózsa, levendula, ruta.

A kerthez készítünk egy énekkönyvet, melyekben e virágokról szóló dalokat gyűjtjük.

 

Madárijesztő-szépségverseny

Az osztályközösségek madárijesztőt állítanak kiskertjükbe, ezzel védik a veteményüket a madaraktól. Van is miktől, hiszen a madárgondozó munka (téli madáretetés, madáretetők- odúk kihelyezése, madárfürdő, madáritató) eredményeként sok – és sokféle madár lakik a múzeumkertben: harkály, rozsdafarkú, csíz, tengelice, rigófélék, cinegefélék. A gyerekek madármegfigyeléseket is végezhetnek, ismereteket szereznek ezekről a kedves lényekről. A megfigyelések az utódgondozásra is kiterjedhetnek, hiszen feketeharkályaink is hozzáfogtak az odújuk lakájosításához.

EZ ÚTON KÖSZÖNJÜK MEG NYESŐ ILLÉS MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÓNAK, HOGY MÁR A 2. TÉLEN SEGÍTETTE A TÉLI MADÁRGONDOZÁSI MUNKA ELLÁTÁSÁT FÉNY- ÉS NAPRAFORGÓMAG ADOMÁNYOZÁSÁVAL.

Az idén először madárijesztő szépségversenyt rendezünk, melynek első helyezettjének jutalmát, egy tortát a Besenyszögért alapítvány adományozza a győztesnek.

  

A Húsvéti vendégvárás gyakorlata

A Chiovini-iskola néptáncművészeti tagozata folklór óráihoz kapcsolódva a Húsvéti vendégvárás gyakorlataihoz kapcsolódó tevékenységekre többször összejöttek a gyerekek.

Ismerkedtek tojásfestési technikákkal.

A legnagyobb sikere a viasszal festett tojásfestésnek volt.

Levél- és viráglenyomattal díszített „harisnyás tojáshoz”, kellenek az anyukák felszaladt nejlonharisnyái. A kertben szedett növényi darabokat (levél, virág) a festetlen tojásra kell illeszteni, szorosan harisnyát húzni rá, és hosszú ideig tojásfestékben kell tartani.

Természetesen természetes színezéssel is ismerkedtek a gyerekek: a vöröshagyma-haja színezte lében is áztattak tojást.

Először készült hímes tojás tojásfesték visszakarcolásával: az egyszínűre festett tojásról ecetbe mártott hegyes hurkapálcával karcolták vissza a mintát a tojásfestők.

   

Tojásfa-állítás

A Vehiculum-Ház udvarán 2008 óta hagyomány a feldíszített tojásokat felhasználva a Húsvéti tojásfa-állítás, melyben örömest részt vesznek a gyerekek.

Ebben a hagyományban ötvözzük a tradicionális magyar tojásfestést, a helyi intézményi arculatunk kialakítását és Besenyszög németországi testvértelepülésének, Weidenbachnak a helyi hagyományát, a falu kútjának húsvéti tojásokkal díszítését.

  

Régi/új vendégváró sütemények készítése

A 3.a osztályosok Lukácsné Boros Anikó osztályfőnök vezetésével Húsvéti vendégváró süteménykészítésben foglalkoztak.

Készült az osztály kedvence, muffin, újdonságként virslis muffin, és a magyar hagyományokból túrófánk.

 

Az eseményekről készült képek megtekintéséhez kérem kattintson ide.