2012. áprilisi-májusi-júniusi programok

 

ÁPRILIS

 

„ÉRTETEK?!”

"Maci" Alapítvány, múzeumi nap,Jászberényből

Áprilisban egy egész nap Bsenyszög vendégei voltak a jászberényi „Maci” Alapítvány által működtetett, halmozottan sérült gyerekeket foglalkoztató intézrmény gondozottjai.

Az öt diák először a Chiovini Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4., 8. osztályos diákjai tánccal és dallal köszöntötték.

Ezután kéznyomatot hagytak a művészeti tagintézmény képzőművészeti tagozatán Ficsórné Lévai Éva tanszaki vezetőtanár irányításával.

A sérült gyerekekhez a besenyszögi 4. 8. osztályos gyerekek kísérték és segítették innenstól kezdve az egész nap folyamán.

Az útjuk a Vehiculum-Házba vezetett, ahol Kiss Endréné Gyógypedagógus által tervezett programban vettek részt az egészséges diákok mindenben segítve a sérült gyerekeket.

Kezdődött a program a kenyérkészítés megfigyelésével, kenyértészta-dagasztás megtapasztalásával, kemencébe való befűtéssel. A gyerekek kézzel tapintották a természetes tüzelőanyagokat: napraforgókórót, kukoricaszárat, vesszőt.

Készítettek túróslepényt, s a cukros túrót tízóraira elfogyasztották.

Megismerkedtünk „Az élet dolgai” kiállításban a besenyszögi néphagyomány hangszereivel, hangszíneivel, amelyet a búza útját követő daltanulás követett. A part alatt…

Ebéd után együttes játék következett a szabadban: lábon és tolókocsin együtt labdáztak a gyerekek. A délutáni foglalkozás fakanálbáb öltöztetése volt, melyet hangszínfelismerő játék és báb-táncoltatás követett.

A Maci Alapítvány nevelői értékelése alapján gondozottjaik nagyon élvezték ezt a múzeumi napot és nagy dicséretet érdemelnek a sérült gyerekeket segítő besenyszögi diákok.

A képek megtekintéséhez kattintson ide

 

Húsvéti tojások készítése

 

Hagyományainkhoz hűen az idén is állítottunk húsvéti tojásfát, amelyben a 3. a osztály segédkezett. Az immár negyedik éves hagyomány örömünkre megállásra kényszeríti az utcán járókelőket.

 

A képek megtekintéséhez kattintson ide

 

MÁJUS

 

"Édes Jézus, légy vendégünk!" Múzeumpedagógiai foglalkozások

Pünkösd közeledtén az utolsó időszakhoz érkezett az „Édes Jézus, légy vendégünk!” című, Vehiculum-Ház időszakos kiállításához kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozássorozat, melynek célja, hogy kiállítási anyag feldolgozása által elsősorban a besenyszögi Chiovini-iskola diákjai osztályközösségi keretekben szerezzenek ismereteket a katolikusnaptári ünnepekről és az ünnepekhez, szentek életéhez kapcsolódó liturgikus színekről.

A képek megtekintéséhez kattintson ide

 

Kertgondozás-veteményezés

Évekre visszamenő hagyomány, hogy a növénygondozás tanulása céljából minden osztályközösség felfog egy parcellát, amit kedve szerint beveteményez. A termesztett növények közös  fogyasztásra kerülhetnek.

Ehhez azonban meg kell tanulni, hogy a bevetett földet művelni kell!

Reméljük, a jövőben nagyobb odafigyelést, gondozást kapnak a parcellák!

A képek megtekintéséhez kattintson ide


„A bodza-hete”

Már 3. éve hagyomány, hogy a Besenyszögért Alapítvány finanszírozásának segítségével a besenyszögi bodzavirágzás idején megrendezzük a Bodza-hetét.

A besenyszögi diákok és érdeklődők a bodzaszedés után elsősorban a bodzaszörp-készítéssel ismerkednek, melyet a következő tanév múzeum által szervezett programjai folyamán meg is ízlelhetnek.

A virágfüzérek pedig az őszi-téli programok alkalmával fogyasztható tea egyik alapanyagát adják.

Nagyon finom a bodzafánk. Ez az egyszerű, de egészséges édesség úgy készül, hogy a

bodzavirág-ernyőt palacsintatésztába kell mártani, olajban kisütni, és különböző ízesítésű /vaníliás, fahéjas, kakaós/ porcukorral lehet/kell megszórni.

Ez a finom csemege –úgy, mint a bodzavirág-tea,- hatásos gyógymód a később időszakban jelentkező parlagfű-allergia ellen.

A képek megtekintéséhez kattintson ide

 

Magyar-Német Baráti Társaság,  weidenbachi német vendégek Besenyszögön

Besenyszög testvértelepülésének, Weidenbachnak lakói két évente történő besenyszögi tartózkodásuk ideje alatt általában meglátogatják a muzeális intézményünket, a Vehiculum-Házat. Így történt ez 2012. május 19-én is. A májusi kánikulában megrendezett lovasíjász-versenyt követően, az „Édes  Jézus, légy vendégünk!” kiállítás megtekintése után a vendéglátó magyar családokkal együtt kellemes délutánt töltöttek a műzeumkertben, ahol fogyaszthatták a vendégeknek készített „süteménycsodákat” és a „Bodza-hete” programban elkészült bodzaszörpöt.

A nap témájához illeszkedve a testvértelepülés megajándékozta egy lovas play-mobil játékkal az intézményünket, amely azonnal nagy tetszést aratott a gyermekvendégek körében, és amit nagyon köszönünk!

 

Danke!

 

… és a nemzetek közötti összefogással átsétáltattuk a Magyar-Német Baráti Társaság által, a Vehiculum-Háznak ajándékozott sátrat a besenyszögi Vásártérról a múzeum kertjébe.

 

Auch danke, danke, danke…!

 

Chiovini Művészeti Iskola képzőművészeti tagozata szabadidős délutánjai a múzeumkertben

A Ficsórné Lévai Éva által vezetett Chiovini-művészeti iskola képzőművészeti tagozatra járó növendékei nyársalással egybekötött vidám délutánokat töltöttek a Vehiculum-Házban.

A növendékek nyársaltak, játszottak, összeszedték az előző tanév „Párkánytárlatának” anyagát, előkészítve ezzel 2011/2012-ben alkotott munkáknak a helyet.

Az állandó kiállítás új anyaga a „2012. Elszármazottak találkozóján” tárul ismét egy tanév idejére a közönség elé.

A képek megtekintéséhez kattinson ide

 

"Mit rejt a pásztor tarisznyája?" Múzeumpedagógiai témanap, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Szolnok 1.b .oszt

Ez a múzeumi nap az őszi próbaprogram után került tavaszi tesztelésre.

A korcsoport vonatkozásában kismértékű az eltérés (szeptemberben 2. osztályosok év elején, tanév végén pedig 1. osztályosok kerültek bevonásra.)

Az első osztályosokkal ugyanaz a program került megvalósításra: levesfőzés, pogácsasütés, nádsíp-, csúzlikészítés, csúzlizás, csónakázás-természetmegfigyelés, íjászkodás, lovaglás.

A délutáni eső zavarta ugyan a programot, de a jurtában és veremházban való foglalkozások megmenekítettek az eső elől a résztvevőket.

 

A képek megtekintéséhez kattinson ide

 

 

JÚNIUS

Tanösvény-program 3.a

A Chiovini-iskola 3.a osztálya Nagy Brigitta pedagógus-hallgató vezetésével szervezett foglalkozáson vett részt a Besenyszögért Alapítvány által kialakított „Millér parti természetvédelmi majorság” tanösvényen.

Az előre megadott szempontok szerint a gyerekek csoportokban keresték a tanösvényen a feltett kérdésekre a válaszokat. A múzeum kertében a fedeles rönkfa-ülőgarnitúrák  alatt töltötték ki a csoportok a feladatlapjaikat. A természetmegfigyelés folytatódott mikroszkóp alatt metszetek megtekintésével. Akinek szerencséje volt, a Millérből vett vízmintában láthatott amőbát, papucsállatkát, zöld szemes ostoros.

A képek megtekintéséhez kattintson ide

 

Falusi 7próba Kodály Zoltán Általános Iskola Szolnok 1. a

Ez a múzeumi témanap először került tesztelésre.

Nemcsak a szolnoki gyerekek, hanem az őket kísérő szülők, nagyszülők, keresztanyák is minden percét élvezték a programnak.

A csapatalakítások után elkezdtük tölteni a tarisznyákat:

-nádsíppal, bodzasíppal

-hamubasült (kemencés) pogácsával,

-maguk készítette csúzlival.

Kovács Norbert és Gálfi Dániel erdészek vezetésével, a Milléri Sporthorgász Egyesület segítségével csónaktúrát tettek csoportonként a Milléren, ahol természet-megfigyeléseket végeztek. Ezeket a megfigyeléseket kibővítettük mikroszkópos kis tanulmányokkal.

Amíg a gyerekek falusi ügyességi próbákon vettek részt, addig a felnőtt résztvevők Váradi Zoltán kosárfonó vezetésével kosarat fontak, Ficsór Istvánnal a rongyóka szőnyeg készítésének fortélyaiba nyerhettek betekintést, és Tarjányi Gáborné Julikától elleshették az eszterházy-torta készítését, melyeket uzsonnára elfogyasztottunk.Nagyon finom lett!

A képek megtekintéséhez kattintson ide