VII. Falukutató tábor

VII. Falukutató tábor

2012. június 17. -22.

A bentlakásos tábor 6-16 éves korosztályt mozgósította. A diákok meghívás alapján jelentkezhettek a táborba. Célunk a hagyományőrzés és a régi ismeretek felkutatása volt.

Az első napon a sátorozó gyerekek felállították a sátrakat, elhelyezték csomagjaikat és elrendezkedtek. A köszöntés és eligazítás után a Hagyományőrző Íjászegyesület látott vendégül bennünket. A következő programokon vehettek részt a gyerekek csoportokra bontva forgásban: íjászat, kaszálás gyakorlása, kaszakalapálás, ivócsanak készítése. A délutáni programok befejezése után a Vehiculum-házban a Sámán-dob-kör koncertjét hallgathattuk meg. 

Közben 18 órától halcsapdákat állítottunk a Milléri Sporthorgász Egyesület segítségével.

A második napon a reggeli ébresztő után elkezdődtek a kézműves foglalkozások: a tifanyzás, faégetés, tarisznyakészítés, „gyöngyfakészítés”, kosárfonás, sámándob készítés. A foglalkozások közben kutató csoportokat alakítottunk, amik a helyi idős emberekhez elmentek a régmúlt eseményeit kutatni. Kutatási témák voltak: temető története, búcsúi szokások, csendőrség története. A diákok a hallott tényeket lejegyezték, majd digitálisan is elmentették a Vehiculum-ház számítógépén.

Ebéd után Horváth Gábor szolnoki színész volt a vendégünk, aki drámajátékkal foglalta le a gyerekeket. A gyerekek voltak a szereplők,akik egy mesét adtak elő. Szereplők voltak: király, 3 királyfi, királykisasszony és a dadusa, paripa, sárkány, manó, udvari bolond, béka. A mese dramatizálása nagyon jól sikerült, nagyon élvezték a „kis színészek” és a közönség.

Vacsora után készültünk a másnapi kenyérsütésre kovászolással, utána megnéztük a halcsapdákat, összegyűjtöttük a törpeharcsákat. Majd éjszakai csónakázás következett.

A harmadik napon hajnal 4 órakor elkezdődött a kenyérdagasztás és kenyérsütés. A diákok egyenként saját kezükkel gyúrhatták a kenyértésztát, részesei lehettek annak,hogy a régmúltban hogyan készült a legfontosabb ételünk. A kész tészta kelesztése közben kenyérlángost sütöttünk a felmelegített kemencében.

A reggeli után tovább folytatódott a kézműveskedés. Az aratással kapcsolatos eszközöket készítettek a diákok: aratódísz készítése, szalma felhasználása a díszítőművészetben, nemezelés, tutajkészítés nádból, só-liszt kerámia készítése. A délelőtt folyamán a kutatás tovább folytatódott. További kutatási témák: kitelepítettek nyomában, pásztorélet, birkatartás.

Délután mesterséges, művészeti, és régészeti társasjátékokkal játszottak.

Vacsora után Újlaki Csaba csillagász volt, aki távcsövével a bolygókat és égitesteket megmutatta nekünk.

            A negyedik napon a pásztorélettel ismerkedtek meg a táborban: nemezelés-nemezlabda és dísz készítése, birkanyírás, pásztortarisznya készítése. Ellátogattunk a közeli juhászatba, megnéztük a birkatartást közelről. Elmesélték: hogyan él és élt a pásztor télen és nyáron.

Közben kutatni mentek csoportok régi pásztorokhoz, akik saját életükről meséltek.

Ebéd után megismerkedtünk a szénagyűjtés, szénaszállítás és kazalrakás fortélyaival.

Este ismét begyűjtöttük a törpeharcsákat a halcsapdákból. Sötétedés után pedig „Alajos-napi” tűzugrásra hívtuk ki a fiatalokat.

            Az ötödik nap ellátogattunk az Akvi-Patentbe és a varrodába. Megismerkedtünk a helyi üzemek termékeivel, és azok elkészítési módjával.

Az üzemek látogatása után folytatódott a kézműves termékek készítése.

Délután Molnár Imre volt a vendégünk, aki a Helységnévvadászat címmel PPT-vel egybekötött előadást tartott Magyarország helységneveiből.

Este halcsapdák ellenőrzése történt, a törpeharcsákat összegyűjtötték az esti szalonnasütésre.

Majd a kutatások gyűjtésének megbeszélése, összegzése történt.

Vacsorára tábortüzet gyújtottunk és szalonnát sütöttünk az utolsó este alkalmából.

            A tábor utolsó napján számháborút játszottunk a besenyszögi kiserdőben. Két csapatot alkottunk. Célja volt a csapatoknak: minél kevesebb számot megmutatni az ellenfélnek, és minél több ellenséges számot leolvasni. A játék után a táborban készített termékekből kiállítást rendeztünk a Vehiculum-ház épületében.

Ebéd után közös fotót készítettünk, megkapták az emléklapokat. A kiállítást megtekintettük és tábort bontottunk.

Mindenkinek megköszöntük a segítséget és az együttműködést. A gyerekek kinyilvánították, hogy nagyon tetszett nekik a tábor, jövőre is eljönnek.

 

A képek megtekintéséhez kattintson ide