Múzeumok Őszi Fesztiválja (MŐF)

Először Múzeumok Őszi Fesztiválja (MŐF)Besenyszögön!

(Képek a facebookon megtekinthetőek!)

 

A Besenyszögi Vehiculum-Ház, Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, Múzeumpedagógiai Tagintézmény a Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola tagintézménye, melynek tulajdonosa Besenyszög Város Önkormányzata. A muzeális intézmény – úgy, mint az általános iskola és alapfokú művészeti iskola – egyházi fenntartás alatt áll. 
2013-2014-es tagintézményi munkatervünkben is először vállaltuk fel a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (SZNM) és a Múzeumok Országos Képzési Központja (MOKK) által már hét éve, országosan szervezett programhoz, a Múzeumok Őszi  Fesztiváljához (MŐF) történő csatlakozást, melynek megvalósításához pályázati úton nyert anyagi támogatást is kaptunk a szervezőktől. 
A program sikerességét sok önkéntes segítette. Az új iskolai év több Iskolai Közösségi Szolgálatban (IKSZ) dolgozó diákot is segítségünkre küldött. A Besenyszögön lakó, szolnoki gimnáziumban tanulók a közösségért végzett munka tapasztalatain túl kellemes élményekkel is gazdagodtak.
Az első esemény a Nagy rajzolás volt. A helyi programunk címe: „Chiovini festészete nyomában”, mely  2013. október 4. pénteken a múzeum udvarán került szervezésre. 
Mi, a besenyszögi születésű, Chiovini Ferenc Munkácsi-díjas festőművész munkásságának gyakorlati megismerését jelöltük ki témául. A muzeális intézmény első sorban gyermek közönsége a vizuális művészeti - és történelem tantárgy, osztályfőnöki órák keretein belül (helyi tanterv és múzeumpedagógiai program) ismerkedik a festőművész életével és munkásságával. Ezek mellett a programok mellett eddig nem állt módunkban sok résztvevőt megmozgató kisméretű "gyakorló" festészet utáni, nagyméretű, egyéni- és közös munka alkotására. 
A programban Besenyszög testvértelepüléséről, Weidenbach-ból érkezett vendégek is lelkesen együttműködtek a közös alkotások készítésében a besenyszögi közönséggel.
    
                                                                 
A 2013-as MŐF második eseménye „Kulturális tereink másként” „Gyalogolj, bringázz velünk” program helyi címe: „Besenyszög szegmensei”, csak 2 órával később kezdődött az első programnál, melynek több célja is volt:
1. A hely megismerése: Besenyszögöt meghatározó „szegmensek” /hidak/ földrajzi elhelyezkedése;
2. Ihlethez jutás segítése: Chiovini festészete nyomában az alföldi táj témában; 
3. A festés-alkotás pihenési alkalma volt a határjárás.
 
Nagy érdeklődés volt a program iránt. Az „archaikus utazás” nemcsak a nagyszámú gyermeknek, hanem az őket kísérő és a program iránt nagy érdeklődést mutató magyar és német felnőtteknek egyaránt tetszett. 
Ha legközelebb lehetőség lesz ilyen program szervezésére, figyelmet kell fordítanunk a korcsoportnak megfelelő felkészült idegenvezetésre Besenyszögről, településünk határrészeiről, melyeket a lovas kocsiról történő megismerés során interpretálunk. 
 
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának harmadik eseménye a „Tanárok éjszakája”, a „Lámpás én vagyok” elnevezésű országos programhoz való csatlakozás volt, melynek helyi címe „A faggyúgyertya fényénél”. A besenyszögi tantestületnek szervezett programban nemcsak hangfelvételt hallhattak a résztvevők a gyűjtemény archívumából. Héja Ador bácsi történetei is színesítették az együtt töltött estét, melyet a gyűjtemény tradicionális világító tárgyainak megismerése közben, gyertyák alkotásával, jó hangulatú beszélgetés zárt.
 
 
 A Vehiculum-Ház által szervezett Múzeumok Őszi Fesztiválja program 4. helyi eseménye a „Diákok buli előtt” elnevezésű, október 25-én rendezett Almabál-táncház volt, melynek közönsége végig élvezte a Wesniczky Antal Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében a 2 órás játékos, énekes, táncos együttlétet.
A közönségben legkevesebb volt a középiskolás diák, akik a program „célközönsége”, voltak, de a Chiovini –művészeti iskola néptánc tagozatának régi és új táncosai helytálltak a téma iránt érdeklődő, jelenleg is általános iskolás korú kis-és nagy diákok-, óvodás testvérek, szüleik, pedagógusok, mint a táncház aktív résztvevői mellett. A program sikeres volt. A vendégelőadók, az Újszászi Liliom Hagyományőrző Néptáncegyüttes, és a Sodrás Népzenei Együttes számára is kellemes meglepetés volt, hogy a felnőttek végig kitartottak a tánctevékenységben. A résztvevők szívesen fogyasztották a „táncházas zsíroskenyeret”, amely mellé az „ÖKO Besenyszögön” pályázat „Mit eszünk, ha van eszünk?” programjában készített vegyes-vágott savanyúság „dukált”.
 
A Múzeumok Őszi Fesztiválja besenyszögi szervezésének résztvevői 462-en voltak.
Az őszi programsorozat megvalósításához szükséges, a fesztiváltól elnyert támogatáson felüli további anyagi fedezet a Besenyszögért Alapítvány biztosította.