OKTÓBER – MINDSZENT HAVA

 Az alma szerepe és jelképe a Bibliában -előadás

A résztvevők megismerkedtek Mindszent havával.
Az ismerkedés tartalma a következő volt:
A hónapok régi elnevezése Gergely naptár szerint: Október – Mindszent hava.
A gyerekek körében ismertebb szentek napja és tettei;
Október hónap szentjeihez fűződő hiedelmek – Szent Ferenc, Szűz Mária, Szent Dénes, Szent Teréz, Szent Gál, Szent Lukács, Szent Vendel, Szent Orsolya, Szent Dömötör, Simon-júdás; Népi megfigyelések Mindszent havához kapcsolódva; Népi mondóka.

A bemutatott egyházi szimbólumok és jelképek a következők voltak: Az alma szerepe és jelképe; Az almába harapó kígyó; Besenyszög címeréből ismert bárány kereszttel; Gyertyatartó; Kereszt; Szív tőrrel; Egymásba illesztett X és P; Kehely

Beszélgetés a halottak napjához kapcsolódó magyarországi néprajzi szokásokról, az ünnep jellemző virágáról és nevének jelentéséről.

A megszerzett ismeretek rögzítése „Mire emlékszel?” kérdések segítségével cukorkáért történt.

 Az alma szerepe és jelképe a Bibliában –foglalkozás

A kivetített előadások tartalmának felelevenítése. A tiltott gyümölcs, azaz a bibliai alma jelentésének megbeszélése.
Előkészületek a leendő Alma-bálra: a díszletek megfestése, alma függesztékek összeragasztása, amely egyúttal az Alma-bál előkészítése is volt.

 Növények a Bibliából-előadás Kertbarát—kör Besenyszög

Az előadás nem tudta bemutatni mind az összes növényt, ami a Bibliában szerepel. Néhány egzotikus , érdekes növény mellett azokat a növényeket kívánták az előadásban bemutatni, melyek mérsékelt éghajlati övünkben, Besenyszög környezetében megtalálhatóak.
Az elkészített ppt program kísérő szövege érthetően világított rá a Bibliában található növények sokféleségére, ezek – akár vallási – szimbolikus jelentésére. Az előadó alaposan felkészült: pontosan jelölte a növények bibliai előfordulásának a helyét is a műben. Egzakt válaszokat adott a feltett kérdésekre. Az előadást színesítette a mi környezetünkben is megtermő, Bibliában előforduló növények bemutatása. Mindenkinek ízlett a „Biblikus tea”.

 Növények a Bibliából-foglalkozás

Beszélgetés az előzetesen megtekintett, kivetítéssel egybekötött előadás tartalmáról. A bibliai növények felelevenítése: mely növények teremnek meg a mi közvetlen környezetünkben?

A környezetünkben ősszel termést hozó növények felsorolása, beszélgetés terméseik tulajdonságáról. A bibliai növények terméseinek felhasználási lehetőségei.

A foglalkozás előre elkészített minták alapján termésfigurák készítésével zárult.

 

Alma-bál

Az Újszászi Hagyományőrző Néptánc Egyesület munkájába betekintés nyerhettek a bál résztvevői  a bemutatott táncokon keresztül. A bemutató által a hangulat kiváló alapozás volt táncházban való részvételhez. A táncegyüttes tagjainak közreműködésével táncház három részletben: Rábaközi, Dél-alföldi, Jászsági táncok alaplépéseinek megismerése a körtáncok.
Magyar néptáncok legalapvetőbb lépéseinek megismerése, táncmotívumok alkotása, motívumfűzésre is alkalmassá tette a résztvevőket a körtáncban.

Játékok az Alma-bálon

Milyenek voltak régen a bálok?
Beszélgetés a falusi báli szokásokról, hagyományokról, a táncok rendjéről, a bálok szereplőiről. Régmúlt idők felelevenítése szerepjátékkal.
A játék folyamán Dunántúli ugrós-táncos játékok a későbbi táncház hangulati előkészítéséhez, egyúttal bemelegítéshez is hozzájárultak. Ezt kísérte a játékok dalanyagának tanulása a Sodrás zenekar kíséretével, lépések bemutatása, tanítása. Párválasztó énekes táncos játéktevékenység a hangulat tetőfokát jelentette.