Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019

Programajánlók

 

 

 

 

 

 Egyéni programterv esetén kérjük az alábbi elérhetőségen egyeztessen velünk:

vehiculumhaz@gmail.com 

Idősek Otthona lakói és a 7.a osztály foglalkozása

A besenyszögi Idősek Otthona lakói a vehiculum-Házban a Chiovini-iskola 7.a osztályosaival közösen vehettek részt egy foglalkozáson. A foglalkozás keretein belül lakodalmas visszaemlékezésre került sor, az idősek elbeszélései alapján átélhettük a régi lakodalmak hangulatát, majd a diákokhoz csatlakozva régi tárgy fotóról történő felismerése volt a feladat. Az idősek elmesélték a gyerekeknek, hogy mi látható a képen és hogy régen mire használták azokat. Ezután ügyességi játékok következtek gyufa, gyufásdoboz, kukoricaszár, fűzfavessző, stb. segítségével. Végül kézzel fogható régi tárgyakat is megszemlélhettek a csapatok, és az időseknek ezekről is információkat kellett adniuk a fiataloknak. A jó hangulatban közrejátszott a zenei kívánságműsor is: a gyerekek telefonjukon az idősek által kért zenéket lejátszották, néhányan dalra is fakadtak a foglalkozás közben.

 

Technika órák

2019.11.04.

Csipkebogyópucolás és rongyókázás

A Chiovini-iskola 7.b osztályosai a Vehiculum-Házban töltötték el a technika órát. Először egy előadást hallgathattak meg különféle gyógynövényekről és jótékony hatásaikról, bővebben a csipkebogyóról, melyet aztán saját szemükkel is megtekinthettek. Az órán megismerkedhettek a gyakorlatban a csipkebogyó feldolgozásának folyamatával és nehézségeivel. Az óra végén pedig horgolótűt ragadtak és rogyókázhattak is egy kicsit.

Chiovini-iskola alsó tagozatosai

A besenyszögi Chiovini-iskola alsó tagozatosai a Múzeumok Őszi Fesztiválja program "Nemez vagy filc?" foglalkozásán vettek részt. A foglalkozás során megismerkedhettek a nemez és a filc anyag közötti különbségekkel, majd saját maguk készíthették el filc anyagból levél alakú könyvjelzőjüket, melyet hímzőfonállal varrtak össze, így megtapasztalhatták, milyen is filc anyaggal dolgozni. A gyerekek nagyon élvezték a foglalkozást.

 

A Chiovini-iskola 1.osztályosai

 

A Chiovini-iskola 2.osztályosai

Eszterlánc Óvoda ovisai

A besenyszögi Eszterlánc Óvoda ovis csoportjai a Múzeumok Őszi Fesztiválja program keretein belül a "Nemez vagy filc" foglalkozáson vettek részt. A foglalkozás első részében egy interaktív előadáson vehettek részt, melyben a témakörhöz kapcsolódóan megismerkedhettek a birkatartás történetével és módjával, illetve hogy hogyan is kapcsolódik ez a nemezeléshez. Ezután nemezlabdát készítettek, melyet a Halloween ünnephez kapcsolódóan tökké formáltak.

 

A besenyszögi Eszterlánc Óvoda Gesztenye csoportjának ovisai

 


A besenyszögi Eszterlánc Óvoda Süni és Mókus csoportjának ovisai

 

 

Két Márton között

Besenyszögi Eszterlánc Óvoda - Libaterelés

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül Libaterelés programra hívtuk az óvodásokat. A lányok kötényt , a fiúk kalapot, illetve egy-egy terelőbotot kaptak, amivel egyik ketrecből a másikba kellett terelniük a libákat. Az ovisok négyes csapatokat alkotva próbálhatták ki a libaterelés

 

 

(Osztály)Közösségi Programok

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül került megvalósításra a "Sétálj, gyalogolj, birngázz velünk" program - "(Osztály)Közösségi Programok" elnevezésű esemény, melyben a Chiovini-iskola felső tagozatos diákjai vettek részt. Az osztályok egy általuk kiválasztott útvonalon mehettek végig Besenyszög különböző pontjaira. A program által mozgásra ösztönöztük őket, és közben még a települést is megismerhették.

 

 

5. osztályosok

 

 

6. osztályosok

 

 

7.osztályosok

Kavicsmesék

A Chiovini-iskola alsó tagozatosai a Múzeumok Őszi Fesztiválja program keretein belül megismerkedhettek az "Ella tőre" című mesével. A mese részletei kövekre festve elevenedtek meg. A történet meghallgatása után az volt a feladata a diákoknak, hogy rendezzék sorba a köveket a cselekmény sorrendje alapján. A diákok élvezték a feladatot, és nagyon aktívan vettek részt a foglalkozáson.

 

Kavicsmesék a 1.osztályosokkal

 

 

Kavicsmesék a 3. osztályosokkal

 

 

Kavicsmesék a 4.osztályosokkal

"Kézzel vagy géppel?" foglalkozás

Pedagógusok Éjszakája

2019. október 25-én került megrendezésre a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül a Tanárok Napja programon belül meghirdetett Pedagógusok Éjszakája rendezvényünk, melyen a Besenyszögön Élő/Tanító pedagógusokat: óvónők, tanítók, tanárok, gyógypedagógusok és egyéb pedagógiai pályán dolgozó pedagógusok kerültek meghívásra. A résztvevők egy jó hangulatban, aktívan tölthettek el egy kellemes éjszakát. A rendezvény témája a gyógynövények voltak. Előadást tekinthettek meg a Nagy Földrajzi felfedezések növényeiről, melyet Kontér Fruzsina matematika-földrajz szakos tanár prezentált, illetve bővebben megismerkedhettek Molnár Melinda (a Vehiculum-Ház vezetője) által bemutatott 3 gyógynövény (az áfonya, a galagonya és kiemelten a csipkebogyó) jótékony hatásairól is. Az előadások után csipkebogyó pucolás következett, majd közben felszolgálásra került egy kis hurka-kolbász is, melyet jóízűen fogyasztottak a pedagógusok.

 

"Nemez vagy filc?" foglalkozás

Mézes Nap az iskolában

Idén a Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskolában került megrendezésre az Európai Mézes Nap. A diákok egy előadás keretein belül megismerkedhettek a különböző mézfajtákkal, illetve a méz előállításának munkafolyamataival. Az önkéntjelenkezők beöltözhettek méhész ruhába. Reggeli keretein belül pedig mézes kenyeret fogyaszthattak a résztvevők.

Mézes Nap az iskolában és az óvodában

Idén a Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskolában és a besenyszögi Eszterlánc Óvodában is megrendezésre került az Európai Mézes Nap. A diákok egy előadás keretein belül megismerkedhettek a különböző mézfajtákkal, illetve méz előállításának munkafolyamataival. Az önkéntjelenkezők beöltözhettek méhész ruhába. Reggeli keretein belül pedig mézes kenyeret fogyaszthattak a résztvevők.

Chiovini Ferenc nyomában

Chiovini Ferenc nyomában az 1. osztályosokkal

Aki leesik, az kiesik vetélkedő elődöntő

Ismét megrendezésre került a Vehiculum-Ház udvarán idén is a lovasíjász képességek felmérésére irányuló stratégiai verseny, az "Aki leesik, az kiesik" vetélkedő elődöntője, melyben a Chiovini-iskola 11 csapata mérkőzhetett meg a továbbjutásért. A versenyzők három versenyszámban méretettek meg: bálafutás, célbalövés íjjal lóhátról és ostorpattintás.

Köszönjük a szülői felajánlást (a bálákat), melyeket a gyermekek a későbbiekben is élvezhetnek, nem csak a verseny alkalmával!

VEHICULUM AKADÉMIA - Dr. Mészáros János térképész előadása

"Az ember a szíve mélyén oda való, ahol született." (Tamási Áron)

2019 egyik meghatározó programsorozata a Vehiculum Akadémia, melyben a besenyszögi Chiovini-iskola végzett diákjai visszatérnek, bemutatják az életpályájukat és elért sikereiket, ezzel mutatva példát és mintát a továbbtanulóknak.

A programsorozat első előadásán Dr. Mészáros János 2000-ben Chiovini-díjasként végzett téképész munkásságát ismerhették meg a résztvevők. Az előadáson a Dél-Amerikában, Chilében végzett kutatásait és elért eredéményeit prezentálta a közönségnek.

Vehiculum Akadémia

Tutajépítés újrahasznosított anyagokból - Településkutató tábor 2019.

Kocsik szerepe a foglalkozásokon

Rendhagyó matematika és fizika óra a Vehiculum-Házban

 

A Chiovini iskola 8.osztályosai matematika óra keretein belül a múzeumpedagógiai foglalkozások során használt kiskocsin végezhettek számításokat. Különböző számítási módszerrekkel számolhatták ki a kiskocsi egyes részeinek méreteit.

Fizika órához kapcsolódóan pedig megfigyelhették a stroboszkóp hatást, melynek lényege, hogy a kocsi forgó kerekét egy adott pillanatban megvilágítva úgy tűnik, mintha állna.